new

WSZECHSTRONNOŚĆ BAKTERII

Z czym kojarzą Ci się bakterie? Niektórzy ich nie lubią, ale my je uwielbiamy – bo wspierają każdy aspekt naszego codziennego życia w niesamowity sposób. Nadal masz wątpliwości? Czas przyjrzeć się im z bliska i zobaczyć, co dzieje się pod mikroskopem!

Świat mikroorganizmów jest jednocześnie mikroskopijnie mały i ogromny. Obejmuje bakterie, archeony (pierwotne bakterie), grzyby i protisty. Nie jesteśmy w stanie ich dostrzec gołym okiem, a mimo to są obecne wszędzie – w powietrzu, glebie, żywności, a także i w na naszych ciałach. Ludzkość nie mogłaby istnieć bez bakterii, choć one radzą sobie bez nas.

BAKTERIE OBECNE W NAS I NA NASZEJ SKÓRZE

Mikrobiom – czyli zespół mikroorganizmów – chroni nas przed niebezpiecznymi patogenami, uniemożliwiając im przyleganie i kolonizację. Niektóre bakterie aktywnie wspomagają układ odpornościowy. Grzyby również odgrywają pozytywną rolę – są częścią naszego mikrobiomu. W przewodzie pokarmowym również żyją miliony bakterii. Pomagają one rozkładać pożywienie na energię niezbędną do codziennego funkcjonowania.

Czy wiesz, że wino, piwo, ser, jogurt i salami są wytwarzane dzięki bakteriom? Fermentują one żywność, przekształcając węglowodany (np. cukry) w kwasy, co nadaje charakterystyczny smak i wydłuża trwałość produktów. Ich zdolności kulinarne są nie tylko wygodne, ale i smaczne!

MIKROBIOM ZWIERZĄT

Na pierwszy rzut oka skóra ludzi i zwierząt wydaje się różna, ale w rzeczywistości są do siebie bardzo podobne! Nasze zwierzęta domowe również posiadają mikrobiom skóry, podobnie jak my. Zarówno u ludzi, jak i u zwierząt, bakterie mają ogromne znaczenie w kontekście zdrowia. Choć już sporo wiemy o mikrobiomie ludzkim, dane dotyczące mikrobiomu zwierzęcego są mniej kompletne. Dlatego, podobnie jak w przypadku skóry ludzkiej, rozpoczęliśmy analizowanie mikrobiomu skóry zwierząt. Wierzymy, że również u zwierząt możemy znaleźć skuteczne rozwiązania, wspierając naturę dobroczynnymi bakteriami.

Obecnie Cyrelle Houtsaeger prowadzi badania nad mikrobiomem ucha psa – naszego wiernego towarzysza.

Grupa różnych ras psów na tle różowej ściany.

BAKTERIE FOTOSYNTETYCZNE

Choć fotosynteza kojarzy się głównie z roślinami i algami, również bakterie są zdolne do produkcji tlenu! Te mikroorganizmy należą do grupy tzw. bakterii fotosyntetycznych. W procesie fotosyntezy wykorzystują energię światła słonecznego oraz dwutlenek węgla.

Wyróżniamy kilka głównych grup bakterii fotosyntetycznych:

  • Proteobakterie (tzw. bakterie purpurowe),
  • Heliobakterie,
  • Chlorofleksy (zielone bakterie niesiarkowe),
  • Chlorobi (zielone bakterie siarkowe) – preferujące siarkę i słabe oświetlenie,
  • Cyjanobakterie (sinice, żyjące głównie w oceanach).

Aż jedna trzecia światowej fotosyntezy odbywa się z udziałem mikroorganizmów żyjących w oceanach. Poza naturalnym znaczeniem, bakterie fotosyntetyczne wykorzystywane są także w uzdatnianiu wody, produkcji nawozów organicznych oraz jako składnik pasz dla zwierząt.

BAKTERIE W KOMPOSTOWANIU

Bakterie i grzyby obecne w glebie oraz na martwej materii roślinnej odgrywają kluczową rolę w procesie kompostowania. Rozkładają one materię organiczną, trawiąc m.in. cukry, skrobię i białka. Podczas tego procesu tlenowego powstają produkty uboczne – dwutlenek węgla, woda i ciepło – co prowadzi do powstania kompostu.

Białe chmury na tle błękitnego nieba.
Białe chmury na tle błękitnego nieba.

BAKTERIE Z POWIETRZA
W AKCJI

Zanim chmura wywoła deszcz lub śnieg, muszą w niej powstać krople wody lub kryształki lodu. Oprócz pary wodnej i cząsteczek zawieszonych, chmury zawierają – co może zaskakiwać – bakterie. Niektóre z tych bakterii potrafią inicjować zamarzanie cząsteczek wody, nawet przy temperaturze powyżej zera. Po opadnięciu z chmury, mogą stopnieć w trakcie spadania – powstaje wtedy deszcz lub śnieg.