new

OCHRONA MIKROBIOMU
– STRATEGIA WIELOKIERUNKOWA

Bezpieczeństwo mikrobiomu skóry oznacza stosowanie składników delikatnych dla mikroflory skórnej. Mikrobiom skóry odgrywa kluczową rolę we wspieraniu i utrzymywaniu zdrowia.

KAŻDY SKŁADNIK
MA ZNACZENIE

Proces rozpoczyna się od dokładnej selekcji składników oraz utworzenia bazy danych z ich oceną. Podczas wstępnej selekcji oceniany jest wpływ substancji na naskórek. My idziemy o krok dalej – analizujemy również oddziaływanie składników na zewnętrzną warstwę ochronną skóry, czyli mikrobiom.

Na podstawie naszych rygorystycznych kryteriów, dokumentujemy w bazie danych wpływ każdego składnika na bakterie bytujące na powierzchni skóry. Zauważyliśmy również, że składniki najbardziej przyjazne dla mikrobiomu, to jednocześnie te najdelikatniejsze dla skóry.

Nałożenie kremu Yun na skórę przedramienia.

ZNACZENIE ODPOWIEDNICH KONSERWANTÓW

Konserwanty stosuje się, aby zapobiec nadmiernemu rozwojowi kolonii bakterii w produkcie, co zapewnia mu długotrwałą świeżość. Najczęściej osiąga się to poprzez dodanie dużej ilości konserwantów, co ułatwia przechowywanie. Niestety, często zapominamy o znaczącym wpływie, jaki mogą mieć na mikrobiom skóry. Ponieważ bezpieczeństwo mikrobiomu jest dla nas priorytetem, podejmujemy wszelkie działania, aby to zmienić.

Naszym głównym celem jest uniemożliwienie dostania się niepożądanych bakterii do produktu. Może to nastąpić na dwa sposoby:

  • Podczas procesu produkcyjnego, jeszcze zanim produkt trafi do użytkownika. W celu zapobieżenia skażeniu, każdy etap produkcji jest ściśle kontrolowany i prowadzony z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych.
  • Po otwarciu opakowania, w wyniku kontaktu z otoczeniem. Kluczowe znaczenie ma w tym kontekście odpowiedni dobór opakowania – szczelnie zamknięte lub opakowania próżniowe (airless) minimalizują ryzyko kontaminacji. Opakowanie próżniowe to system pompowy, który uniemożliwia przedostanie się powietrza zewnętrznego do wnętrza produktu.

Kolejnym etapem jest ustalenie minimalnego stężenia konserwantu, niezbędnego do zachowania bezpieczeństwa produktu. Stężenie to różni się w zależności od konkretnego składu, dlatego każdorazowo przeprowadzamy szczegółowe badania w celu jego optymalizacji. W niektórych przypadkach, dzięki zastosowaniu formuły o niższym pH, konserwanty nie są w ogóle potrzebne. Głównym celem utrzymywania niskiego pH nie jest jedynie zachowanie równowagi pH skóry, ale także wspieranie zdrowego mikrobiomu. Dodatkową korzyścią jest fakt, że niższe pH stwarza niesprzyjające warunki dla rozwoju mikroorganizów, co jednocześnie przedłuża trwałość produktu bez konieczności dodawania konserwantów.

Ostatecznie kluczowy jest dobór systemu konserwującego – dzięki naszej opatentowanej metodzie stosujemy konserwanty aktywne jedynie w produkcie, które ulegają dezaktywacji po kontakcie ze skórą. Dzięki temu, formuła w opakowaniu jest chroniona, nie wpływając negatywnie na mikrobiom skóry.

Mikroskop laboratoryjny z próbą na stole.
Mikroskop laboratoryjny z próbą na stole.

OCENA OSTATECZNEJ FORMUŁY

Podobnie jak prowadzimy wstępną selekcję składników, każda gotowa formulacja jest dokładnie testowana pod kątem zgodności z naszymi rygorystycznymi standardami.

Ostateczne formuły są wystawiane na działanie mikroorganizmów w warunkach odpowiadających rzeczywistemu użytkowaniu, aby ocenić wpływ produktu na rozwój tych drobnoustrojów.

Ponadto każdy produkt jest testowany pod kątem zgodności z naszymi szczepami Lactobacillus, dzięki czemu nawet kosmetyki nie zawierające probiotyków mogą być bezpiecznie łączone z pozostałymi produktami naszej marki.

W ten sposób możemy z pełnym przekonaniem gwarantować skuteczność działania bakterii probiotycznych!

Świadomie podejmujemy decyzję o uwzględnianiu bezpieczeństwa mikrobiomu na wszystkich etapach projektowania produktu. Dodanie jednego przyjaznego mikrobiomowi składnika nie wystarczy, jeżeli pozostałe składniki formuły nie wspierają integralności mikrobiomu.