Autorzy: Sarah Lebeer, Jos Vanderleyden, Sigrid C. J. De Keersmaecker
"Bakterie Lactobacillus od wieków są wykorzystywane w produkcji fermentowanych produktów spożywczych. Stanowią one również istotny element mikrobioty człowieka, szczególnie w przewodzie pokarmowym i drogach moczowo-płciowych. Ostatnio coraz więcej uwagi poświęca się ich zdolnościom probiotycznym i potencjalnemu wpływowi prozdrowotnemu. Liczne badania z udziałem ludzi potwierdzają ich korzystny wpływ, choć nie wszystkie przyniosły pozytywne wyniki, dlatego też rośnie zainteresowanie poznaniem dokładnych mechanizmów działania probiotyków. Dotychczasowe badania skupiały się głównie na odpowiedzi gospodarza, pomijając szczegółowe właściwości samych bakterii. Pomimo dostępnych danych z sekwencjonowania genomu Lactobacillus i możliwości badań ich wariantów, wiele kwestii pozostaje niewyjaśnionych. Niniejszy przegląd omawia aktualny stan wiedzy na temat interakcji probiotyk-skóra, ze szczególnym uwzględnieniem molekularnej mikrobiologii kultur bakterii z rodzaju Lactobacillus. Zrozumienie zaangażowanych genów i cząsteczek może pozwolić na bardziej świadome stosowanie probiotyków.
 
WIĘCEJ